Geschiedenis

  • 1980 De eerste Traditional Chinese Medicine (TCM) Acupunctuur werd voor het eerst geïntroduceerd in Arnhem door Wanli Liu. Wanli Liu werd in 2019 in Papendal erkend door Shanghai Universtity of TCM als de eerste TCM-acupuncturist die in Nederland het beroep uitoefent. De heer Wanli Liu was voorheen de hoofdarts van de afdeling Orthopedie en Traumatologie van het Wencheng ziekenhuis in Zhejiang, China.
  • 1997 De praktijk van de heer Wanli Liu werd gedeeltelijk overgenomen door zoon Cheng Liu en hij breidt binnen 6 jaar de praktijk uit naar een van de grootste praktijken in Nederland aan de Zijpendaalseweg 91.
  • 2006 Oprichting beroepsvereniging voor Chinese artsen uit China door Cheng Liu. Deze is erkend door alle verzekeringsmaatschappijen in Nederland.
  • 2009 NEN ISO/TC 249 (normencommissie voor de TCM) benoemt Cheng Liu tot landelijke voorzitter.
  • 2017 Oprichting franchiseconcept Acufit (10 filialen).
  • 2020 Oprichting Acufit PRO Arnhem.

Visie

Waar de Westerse geneeskunde inzoomt op de fysiologie van systemen, organen, weefsels en cellen, houdt de Chinese Geneeswijze een brede blik, waarbij lichaam en geest van de mens een ondeelbaar geheel vormt en in verbinding staat met zijn of haar omgeving (holistische benadering).

Beide visies worden erkend door de World Health Organization van de Verenigde Naties. Beide zienswijzen hebben hun voordelen. Wij zijn ervan overtuigd dat deze twee werelden een perfecte aanvulling zijn op elkaar.

Sinds de WHO in juni 2019 formeel erkenning heeft verleend aan de Traditional Chinese Medicine, vonden wij het tijd om mensen in Nederland op een professionele, veilige en prettige manier te laten kennismaken én behandelen met vele disciplines die de wereld van TCM rijk is.

China

In China is acupunctuur een specialisatie binnen een 5-jarige universitaire TCM-opleiding. Zoals je in Nederland een internist of oncoloog hebt, zo heb je daar acupuncturisten. Ze zijn universitair geschoold en gespecialiseerd.

Nederland

In Nederland bestaan de meeste acupuncturisten uit therapeuten en paramedici. De titel acupuncturist is in Nederland, als een van de weinige landen in de wereld, een onbeschermde titel. Dat wil zeggen dat iedereen zichzelf acupuncturist mag en kan noemen. Omdat wij geloven dat we onze visie alleen maar waar kunnen maken als onze mensen aantoonbare en erkende kennis hebben van hun vak, zowel op Westers als op Chinees niveau, hebben we ervoor gekozen om alléén met artsen samen te werken en volgen wij internationaal opgestelde kwaliteitseisen om een door onszelf opgelegde minimale kwaliteit te kunnen garanderen. Wij geloven dat we alleen zo het draagvlak voor de wereld van TCM en Integrale Geneeskunde in Nederland kunnen vergroten. Een positieve ervaring blijft u immers lang bij!

Missie

Integrale Geneeskunde integreert Westerse en Chinese geneeskunde. Daar waar de Westerse geneeskunde vaak niet alles te bieden heeft, zoals bij chronische ziekten of aandoeningen zonder aantoonbare lichamelijke afwijking, kan de Chinese geneeskunde verlichting van klachten of genezing bieden. Daarnaast is de Westerse Geneeskunde meer gefocust op het gebruik van medicijnen en heeft het een reactief karakter, terwijl de Chinese Geneeskunde het gebruik van natuurlijke middelen en kruiden prevaleert en een preventief karakter heeft. Omdat we zowel Chinese als Nederlandse artsen in huis hebben, kunnen we een vloeiende overgang tussen deze twee geneeswijzen garanderen, zonder dat beide behandelmethoden elkaar in de weg zitten.

Met ons concept willen wij een nieuwe standaard ontwikkelen voor patiëntgerichte gezondheidszorg waarbij de kwaliteit van leven centraal staat. Door de brede blik op de mens van de Chinese Geneeswijze te integreren met de diepgaande specialistische kennis van de Westerse geneeskunde willen we van Nederland een gidsland maken voor Integrale Geneeskunde.